Shellit.org Blogi

Shellit.org:n kuulumisia

Yrittäjän opas: Kuinka valita yritykselle sopiva domain?

30.9.2024 

Yrityksesi verkkosivut ovat digitaalinen käyntikorttisi, ja sopivan domain-nimen (verkkotunnus) valitseminen on yksi ensimmäisistä ja tärkeimmistä askelista kohti menestyksekästä verkkoidentiteettiä. Domain on enemmän kuin pelkkä URL-osoite – se on brändisi, näkyvyytesi ja löydettävyytesi työkalu verkossa. Tässä blogipostauksessa käymme läpi, kuinka voit valita yrityksellesi sopivan domain-nimen ja mitä asioita sinun tulee ottaa huomioon.

1. Tee domain-nimestäsi helposti muistettava

Ensimmäinen sääntö domainia valittaessa on yksinkertaisuus. Nimen tulisi olla helppo lausua, kirjoittaa ja muistaa. Tämä helpottaa käyttäjiä palaamaan sivuillesi myöhemmin ja estää kirjoitusvirheitä. Esimerkiksi, jos yrityksesi nimi on ”Porin Webhotelli”, on *porinwebhotelli.fi* huomattavasti helpompi ja selkeämpi kuin vaikkapa *porinfirmojenwebhotellipalvelu.fi*.

2. Pidä domain mahdollisimman lyhyenä

Lyhyet domain-nimet ovat usein helpompia muistaa ja vähemmän alttiita kirjoitusvirheille. Kun domainin pituus kasvaa, myös mahdollisuus virheisiin kasvaa. Vaikka on houkuttelevaa sisällyttää verkkotunnukseen useita avainsanoja tai yksityiskohtia, lyhyempi domain-nimi tekee verkkosivustostasi helpommin saavutettavan.

3. Vältä erikoismerkkejä ja numeroita

Erikoismerkit, kuten väliviivat (-) ja numerot, voivat aiheuttaa sekaannusta ja tehdä domainin kirjoittamisesta vaikeampaa. Jos esimerkiksi kerrot asiakkaalle puhelimitse verkkosivustosi osoitteen, saattaa numeron tai väliviivan käyttö aiheuttaa sekaannusta. Pidä siis domain mahdollisimman yksinkertaisena ja ”puhtaana” ylimääräisistä merkeistä. Myös ääkkösten käyttöä kannattaa välttää tai ainakin miettiä tarkkaan. Esimerkiksi jotkut sähköpostipalvelut eivät vieläkään tue ääkkösiä kunnolla.

4. Käytä oikeaa verkkopäätettä (TLD)

Top Level Domain (TLD) eli verkkotunnuksen pääte, kuten *.fi*, *.com* tai *.net*, vaikuttaa siihen, miten verkkosivustosi koetaan. Jos toimit Suomessa ja päämarkkina-alueesi on Suomi, on *.fi*-päätteen käyttö luonnollinen ja luotettava valinta. Kansainvälisille yrityksille *.com* on hyvä vaihtoehto. On tärkeää valita pääte, joka vastaa kohdeyleisöäsi ja antaa uskottavan kuvan yrityksestäsi ja jos mahdollista, kannattaa varata varsinaisen domainpäätteen lisäksi vielä ainakin yleisimmät *.fi*, *.com* ja *.net*. Näin kukaan ei pääse varaamaan saman nimistä domainia ainakaan suosituimmilla päätteillä.

5. Tarkista domainin saatavuus ja rekisteröitävyys

Kun olet löytänyt haluamasi domain-nimen, seuraava askel on tarkistaa sen saatavuus. Useat verkkopalvelut, kuten Shellit.org, mahdollistavat domain-nimen saatavuuden tarkistamisen. Jos domain on jo varattu, voit harkita vaihtoehtoisten päätteiden tai pienten muunnelmien käyttöä. On kuitenkin hyvä välttää liian samankaltaisia nimiä, jotka saattavat sekoittua kilpailijan domainiin.

6. Varmista brändin suojaaminen

Kun olet löytänyt sopivan domainin, on hyvä varmistaa, ettei se loukkaa toisen yrityksen tavaramerkkiä. Tämä suojaa sinua mahdollisilta juridisilta ongelmilta ja auttaa vahvistamaan omaa brändiäsi. Voit tarkistaa rekisteröidyt tavaramerkit PRH:n tai EU:n tavaramerkkirekistereistä.

7. Harkitse avainsanojen käyttöä

Joskus on hyödyllistä sisällyttää avainsanoja domain-nimeen, erityisesti jos kyseessä on paikallinen tai niche-liiketoiminta. Esimerkiksi *porinwebhotelli.fi* voi auttaa sinua näkyvyydessä Googlessa, kun asiakkaat etsivät palveluitasi Porin alueella. Avainsanojen käytön tulee kuitenkin olla luontevaa – domainin tulisi yhä pysyä brändisi mukaisena ja helposti muistettavana.

8. Toimi nopeasti!

Domain-nimet rekisteröidään ”nopeat syövät hitaat” -periaatteella. Jos löydät täydellisen nimen, älä viivyttele – rekisteröi se heti. Domainit ovat edullisia, ja varmistamalla nimen ajoissa säästyt monelta harmilta tulevaisuudessa.

Yhteenveto

Sopivan domainin valinta on kriittinen askel yrityksesi verkkonäkyvyyden ja brändin rakentamisessa. Panosta lyhyeen, selkeään ja helposti muistettavaan nimeen, joka heijastaa yrityksesi arvoja ja kohdeyleisöä. Valitse oikea verkkopääte, vältä erikoismerkkejä ja varmista, että domain on juridisesti turvallinen valinta.

Oikean domainin avulla olet askeleen lähempänä menestyksekästä digitaalista näkyvyyttä!


Kirjoittaja

Joni Kytölä

Kirjoittaja on yksi Shellit.org:n mahtavista WordPress-velhoista ja ihka aito porilainen!




Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viimeisimmät kirjoitukset