Shellit.org Blogi

Shellit.org:n kuulumisia

Onhan webhotellisi maapallon ystävä?

2.7.2019 

Jos olet lukenut uutisia viime päivinä, olet varmasti törmännyt keskusteluun tietoliikenteen päästöistä.

Oletko aiemmin pohtinut asiaa?

Useimmat meistä varmasti eivät ole. Internetin päästövaikutus on varsin helppo unohtaa.

On helppo kokea näpyttelevänsä vain puhelinta tai katsovansa videota. Toiminta ei tunnu järin konkreettiselta.

Aihe on kuitenkin tärkeä.

Tietoliikenne ja palvelinkeskuksen aiheuttavat merkittävää energiankulutusta kahdellakin eri tapaa: kuluttamalla sähköä ja sitten jäähdyttämällä sähkölaitteiden lämmittämä ilma.

Lienee itsestään selvää, että miljoonat internettiin kytketyt palvelimet vievät varsin paljon sähköä. Se on ensimmäinen energiankulutuksen kohde.

Toisaalta jos olet joskus pitänyt kannettavaa tietokonetta sylissäsi, olet ehkä huomannut, että se lämpiää helposti – osa käytetystä sähköenergiasta muuttuu tällöin lämmöksi.

Entä jos näitä lämmöntuottajia olisi samassa tilassa jopa tuhansia? Yhteisvaikutus on suuri ja tarvitaan paljon energiaa vievää jäähdytystä.

Voiko tälle tehdä sitten mitään?

Kyllä voi. Shellit.orgissa emme ole tyytyneet tilanteeseen. Sen sijaan olemme jo vuosia pohtineet keinoja palveluidesi parantamiseksi ja hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Työ on jatkuvaa ja tavoitteemme on olla nyt sekä tulevaisuudessa Suomen ympäristöystävällisin palveluntarjoaja.

Keinot voidaan jakaa neljään ryhmään: käytettävä energianlähde, jäähdytysratkaisut ja laitteiden hyötysuhde ja sitä kautta laitteiden määrä.

Tärkein lähtökohta on varmistaa, että energia, jota kuitenkin tarvitaan, on puhdasta. Siksi kaikki käyttämämme energia on tuotettu uusiutuvalla tuulienergialla niin toimistolla kuin palvelinsalissa. Tuulisähkön hankimme Pori Energialta, joka tuottaa tuulivoimaa muun muassa Porissa Tahkoluodon merituulipuistossa.

Lisäksi palvelimemme sijaitsevat luontaisesti viileässä tilassa – käyttämämme palvelinsali on nimittäin rakennettu kallion sisään. Luolastossa peruslämpö on raikas +7°C ympäri vuoden. Konesalin lämpöä voidaankin käyttää siis itse luolaston muiden tilojen lämmitykseen!

Konesali on myös jaettu erillisiin kuuma- ja kylmäkäytäviin. Tällöin energiaa kuluttava jäähdytys voidaan kohdistaa vain alueille, jossa sitä tarvitaan, eikä koko konesalia tarvitse turhaan jäähdyttää viileäksi.

Tärkeää on myös varmistaa, ettei lämpöä synny ja energiaa kulu alun perinkään paljoa.

Miten se tapahtuu?

Käyttämällä uusia energiatehokkaita palvelimia vanhojen sähköahneiden sijaan.

Lisäksi monissa palvelimissamme on käytössä jaettuja virtalähteitä, jolloin myös virranjakelun hyötysuhde saadaan parhaaksi mahdolliseksi. Tällä hetkellä palvelinlaitteidemme valmistajien tekemien testien mukaan käytössämme olevien laitteiden keskiarvoinen hyötysuhde on peräti yli 95 %!

Kaikki webhotellimme tuotetaan myös keskitetysti kuormantasattuna, jolloin yksittäisiä palvelinlaitteita tarvitaan vähemmän perinteiseen toimintamalliin nähden.

Joillakin palveluntarjoajilla on käytössään yksi palvelin sivustoa kohden tai yksi palvelin useampaa sataa sivustoa kohden. Tällöin palvelimien määrä kasvaa ja hukkakapasiteetti heikentää hyötysuhdetta ja energiatehokkuutta.

Tulemme myös jatkossa kiinnittämään huomiota ekologisuuteen kaikessa toiminnassa. Jos sinulla on idea, joka auttaisi meitä toimimaan vieläkin ekologisemmin, kuulemme ja toteutamme sen mielellämme!

P.S. Olethan lisännyt sivustollesi jo merkinnän 100 % tuulivoimasta, jotta myös asiakkaasi tietävät, että olet valinnut oikean palveluntarjoajan.


Kirjoittaja

Jani / Shellit.org

Kirjoittaja on yksi Shellit.org:n perustajista ja toimitusjohtaja.




Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viimeisimmät kirjoitukset